Week 7: Rosanne volgt college bij The School of Life

FilosoofDeze week ben ik begonnen met een cursus bij The School of Life. The School of Life is in 2008 opgericht in Londen door Alain de Botton en heeft inmiddels vestigingen over de hele wereld. Zo ook sinds vorig jaar in Amsterdam. Dit zeggen ze er zelf over:

The School of Life is de plaats waar je even stil kan staan om gericht na te denken over de fundamentele vragen van het leven. Hoe vind je werk dat voldoening geeft? Hoe ga je een gelukkige relatie aan? Hoe vind je rust? Hoe leer je de wereld begrijpen en, zo nodig, verbeteren? Dat soort vragen.

We zetten je niet schaakmat met dogma’s, maar zetten je aan het denken door je kennis te laten maken met ideeën uit de geesteswetenschappen; van filosofie tot literatuur en van psychologie tot kunst. We bieden ideeën die je geest aan het werk zetten, stimuleren en oprekken. Bovendien ontmoet je andere interessante, nieuwsgierige en ruimdenkende mensen in een omgeving die uitnodigt tot reflectie, gesprek en verdere verdieping.

Dat belooft wat.

7 vrouwen in de filosofie die je moet kennen

Toen ik zag dat ze de collegereeks 7 vrouwen in de filosofie die je moet kennen aanboden, was ik meteen verkocht. Ik stuurde de link door naar vriendin V. en zij was net zo enthousiast. Nog dezelfde avond schreven we ons in. De reeks is verdeeld over drie avonden en afgelopen dinsdag was de eerste avond. We spraken af om in Amsterdam eerst wat te eten en vervolgens gingen we op weg ‘naar school’.

De school zit in een mooi, licht pand aan de Herengracht en de rijen stoelen stonden al klaar. Inclusief notitieblokje + pen:

Boekje

Inmiddels natuurlijk al voor een groot deel volgeschreven.

Bijna alle deelnemers, ongeveer dertig, waren vrouwen. Er zaten slechts twee mannen in de zaal. Het verbaasde me niet echt, omdat bijeenkomsten over vrouwen meestal ook vooral vrouwen trekken. Maar ik vond het wel jammer. Waarom zouden mannen niet geïnteresseerd zijn in vrouwelijke filosofen? Andersom zijn vrouwen toch ook geïnteresseerd in mannelijke filosofen? Maar goed, zo gaat dat helaas wel vaker.

Waarom vrouwelijke filosofen?

En waarom dan een collegereeks speciaal over vrouwelijke filosofen? Omdat daar in de gemiddelde filosofiecursus erg weinig aandacht aan besteed wordt. Van oudsher werd de filosofie door mannen gedomineerd en dat is nog steeds zo. Toen ik tijdens mijn studie culturele antropologie (een echte vrouwenstudie met ongeveer vijf mannen op tachtig vrouwen) een paar vakken bij filosofie volgde, kwam ik in een omgekeerde wereld terecht; de vrouwen waren overduidelijk in de minderheid.

Dat wil allemaal natuurlijk niet zeggen dat vrouwen niet kunnen nadenken. Er zijn altijd wel vrouwelijke filosofen geweest (ook op de school van Pythagoras waren al vrouwelijke filosofen te vinden), maar ze zijn altijd minder in beeld geweest. Bijvoorbeeld omdat het heel moeilijk is om er als vrouw in een mannenbolwerk tussen te komen en ook omdat sommige vrouwen onder de naam van hun man publiceerden. Dus, wat mij betreft is er niets mis mee om de vrouwelijke filosofen er eens even uit te lichten.

Tijdens deze cursus komen dus zeven vrouwelijke filosofen aan bod. Dinsdag waren dat Belle van Zuylen, Mary Wollstonecraft en Harriet Taylor Mill. De komende twee weken worden Hannah Arendt, Simone de Beauvoir, Martha Nussbaum en Susan Neiman besproken.

Bron afbeelding: The School of Life

Bron afbeelding: The School of Life

Het college

Het was een boeiende bijeenkomst en mijn lijstje met nog te lezen boeken is weer wat uitgebreid. De ‘docent’, Daan Roovers, kan goed vertellen en kiest interessante onderwerpen uit. Niet alleen over wat de filosofen geschreven hebben en wat hun standpunten waren, maar ook over hun leven en waar ze soms tegenaan liepen. Zo hadden ze allemaal niet veel geluk in de liefde (van de een was haar grote liefde al getrouwd, de ander was zelf al getrouwd toen ze haar grote liefde tegenkwam), en hadden ze heel verschillende sociale achtergronden.

Verder vind ik het tijdens een cursus altijd interessant om het groepsproces te volgen. In dit geval is het meer een college en geen interactieve workshop, maar Daan Roovers spoorde ons aan om dingen te vragen of toe te voegen als we dat wilden. Zo sprongen er al gelijk twee mooie typetjes uit: de vrouw die graag anderen onderbreekt om even te vertellen wat zij ervan denkt en de vrouw die af en toe wat extra informatie geeft en dit dan ‘alleen maar even voor ons wilde neerleggen’.

Weetjes

Tot slot over de drie vrouwen van deze les een interessant weetje:

– Belle van Zuylen kreeg een huwelijksaanzoek van James Boswell, maar wees dit af met de fantastische zin: “Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid.”

– Na de Franse Revolutie werd door veel theoretici gesuggereerd dat vrouwen geen opleiding nodig hadden. Mary Wollstonecraft werd hier zo boos over dat ze als reactie hierop A Vindication of the Rights of Woman schreef. Ze streed heel haar leven voor onderwijs voor meisjes.

– Harriet Taylor Mill was de grootste inspiratie- en kennisbron van John Stuart Mill en ze heeft enorm veel bijgedragen aan On Liberty, het boek dat nog steeds de basis vormt voor veel liberale politieke ideeën. Redacteuren hebben lange tijd zijn dank- en lofbetuigingen aan haar uit het boek gehaald.

We gingen geïnspireerd naar huis en zijn benieuwd naar de volgende colleges!

2 thoughts on “Week 7: Rosanne volgt college bij The School of Life

Reageer hier

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s