Week 8: Nienke bant de tv en leent een boek

Een van mijn favoriete bezigheden is tv-kijken. Films, series (met name detectives), programma’s over muziek of natuur, ik lust ze allemaal. Meestal kijk ik van tevoren wat voor leuks er op tv komt en bedenk ik waar ik naar wil kijken of wat ik op wil nemen op de harddisk. Maar het komt ook regelmatig voor dat de avond begint met doelloos zappen en eindigt met “waar is mijn avond gebleven en wat heb ik nou eigenlijk gezien?” Niet dat er per se iets mis is met een avondje doelloos zappen. Als je een heel drukke week hebt gehad is een avondje afstompen achter de tv heerlijk (“he he, even lekker helemaal niks”). En domweg zappen kan ook voor leuke verrassingen zorgen, want soms kom je op die manier programma’s of documentaires tegen waar je nog nooit van gehoord had en die echt de moeite waard bleken te zijn.

Maar in mijn geval, en dit geldt voor veel mensen denk ik, was tv-kijken te veel een gewoonte geworden en het begon me tegen te staan. De sleurzusters zijn niet voor niets in het leven geroepen en de tv stond mijn nieuwe, actievere levensstijl in de weg. Ik moest ingrijpen. Halve maatregelen zoals “ik probeer wat minder tv te kijken”, werken bij mij niet. Dat is ook de reden dat ik acht jaar geleden van de ene op de andere dag helemaal gestopt ben met vlees eten i.p.v. flexitariër te worden. Het werkt bij mij alleen als ik het rigoureus aanpak. Dus mijn sleurzusteropdracht voor week acht: een week lang helemaal geen tv-kijken. En ook niet stiekem via andere media.

Maar ik vond een week lang iets niet doen wel een beetje saai. En waar moest ik dan mijn blog over schrijven? Ik speurde mijn to-do lijst (medicijnkastje) af op zoek naar iets wat mooi in mijn tv-loze week zou passen. Ah! Een boek lenen bij een boekenhuisje! Dat was ideaal!

Elke keer als ik van mijn huis naar de trein loop, loop ik door de Azaleastraat, vlak bij mijn huis in het gezellige Kleiwegkwartier. Sinds een tijdje staan voor sommige huizen, in de voortuin of naast de voordeur, kleine houten huisjes met daarin, achter een vitrinedeurtje, een heleboel verschillende boeken. Ik werd daar heel nieuwsgierig van, maar ik voelde me toch bezwaard om zo’n deurtje zomaar open te trekken en tussen de boeken te gaan lopen snuffelen, vooral omdat zo’n huisje naast iemands voordeur stond. Ik ben wel nieuwsgierig, maar ik ben geen gluurbuur. In ieder geval niet openlijk.

Ik wist niet voor wie die huisjes bedoeld waren, dus ik liep elke keer braaf voorbij. Het leek wel of er speciaal voor mij, om mijn zelfbeheersing op de proef te stellen, steeds meer huisjes bij kwamen. Het ene nog leuker versierd dan het andere. Gelukkig verloste mijn vriendin Gudrun mij twee weken geleden uit mijn lijden: “Ik heb me aangemeld voor zo’n boekenhuisje en dat mag ik deze week op gaan halen.” Mysterie solved! Ik kwam erachter dat deze minibiebjes wél gewoon voor iedereen zijn en dat íedereen hier boeken mag ruilen of lenen, ik dus ook! En je hebt geen lidmaatschap nodig. Online is er niet veel informatie over te vinden maar er is wel een Facebookpagina.

Ik besloot te wachten met het lenen van een boek, totdat Gudrun haar huisje had opgehangen, want dan kon ik daar gelijk een stukje over schrijven in mijn blog, wel zo leuk! Gelukkig was haar huisje nog net voor het einde van mijn tv-loze week klaar. Zondag belde ze me dat ze het had opgehangen en ik ging er gelijk heen. Gudrun had besloten zich aan te melden voor zo’n huisje omdat ze een praktijk heeft in remedial teaching, Praktijk Noord, en ze gespecialiseerd is in problemen met lezen bij kinderen. Heel slim natuurlijk! Zo’n boekenhuisje heeft een sterke aantrekkingskracht en dit huisje vooral, doordat Gudrun het leuke, vrolijke kleuren heeft gegeven en er ook veel kinderboeken in staan. Ik kan me voorstellen dat heel veel kinderen en moeders even stil blijven staan om erin te snuffelen.

Het verbaasde me hoeveel leuke boeken er in het huisje stonden, ook voor volwassenen. Ik had zelf ook wat boeken meegenomen om te doneren. Die had ik bij mijn moeder uit de kast gevist (ze weet ervan hoor), maar dat waren vooral oude romans uit de jaren tachtig en afdankertjes van de bieb. De boeken die in het huisje stonden, zagen er heel netjes en relatief nieuw uit. Ondanks dat de zoontjes van Gudrun vol enthousiasme Kleine Bever en de Echo eruit hadden gezocht, besloot ik toch voor één van de twee aanraders van Gudrun te gaan. Het boek dat ik heb meegenomen is: Kaas & de Evolutietheorie van Bas Haring. De titel sprak me erg aan. Ik hou wel van boeken die grappig en informatief zijn. Uiteindelijk bleek het een boek te zijn voor ‘nieuwsgierige mensen vanaf 11 jaar’ en was het soms erg kinderlijk geschreven. Bovendien wist ik al best wat van het onderwerp af (ondanks de censuur op mijn christelijke middelbare school). Desalniettemin was het een leuk boekje om te lezen, want de invalshoeken en gekozen voorbeelden en vergelijkingen waren vaak verrassend en erg vermakelijk en zetten me toch aan het denken.

IMG_2011IMG_20150222_174107IMG_20150222_174316

Tot slot: hoe is mijn tv-loze week verlopen? Het viel me eigenlijk alles mee. Ik vond het zelfs wel fijn (dat zeg ik nu wel, maar het eerste dat ik maandagochtend deed, was met mijn ontbijt op schoot naar Boer Zoekt Vrouw kijken op Uitzending Gemist). Maar ik heb me eigenlijk de hele week wel vermaakt en de tv geen moment gemist. Voor herhaling vatbaar, zou ik zeggen. Ik heb bijvoorbeeld een keer iemand gebeld die ik al lang een keer wilde bellen, ik ben bij familie op bezoek geweest en ik ben alvast, voor mijn volgende sleurzustersopdracht, mijn kookboeken aan het doorspitten geweest. Deze week (van 23 feb. t/m 1 maart) ga ik namelijk een week lang elke dag iets nieuws koken. Dus als je zin hebt om een keer mee te eten … let me know!

Reageer hier

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s