Week 13: Rosanne ontdekt Zwolle

Zwolle is leuk. Zwolle is echt leuk. Zwolle heeft alles wat een stad moet hebben: een mooie oude binnenstad, een leuk museum, grappige ‘snuffelwinkeltjes’ met leuke spulletjes en gezellige cafés en restaurants. En eigenlijk is het ook veel dichterbij dan ik dacht.

Euh … heb ik dit niet eerder gelezen?

Als het goed is wel ja! Een paar weken geleden is sleurzuster Nienke namelijk in Zwolle geweest en zij begon haar verslag met bovenstaande alinea. Nu was het mijn beurt om die stad te bezoeken en ik kan niet anders dan Nienkes conclusie beamen. Zelfs terwijl het ‘spikkelt’ (ja,ook wij hadden de pech dat het miezerde en het daardoor best koud aanvoelde).

Voordat je denkt dat ik Nienke achtervolg: dit was puur toeval. Een tijdje geleden had Vera namelijk al aan mij voorgesteld om een keer naar Zwolle gegaan, omdat ze had gezien dat er een mooie expositie in Museum De Fundatie was. En aangezien we allebei nog nooit in Zwolle geweest waren, leek het ons een goed idee om daar eens een dagje door te brengen.

Zo geschiedde. We gingen al vroeg op pad, zodat we een hele dag voor ons hadden. Iets té vroeg, bleek toen we bij het museum aankwamen, want het was nog niet open. Tot zover mijn reisleiderambities. Het viel uiteindelijk mee, want na drie minuten zou het museum open gaan, maar er stonden al veel mensen buiten te wachten (waaronder een schoolklas). Daar zouden wij dus ook op moeten wachten. Gelukkig was precies tegenover het museum een leuk winkeltje, waar we wat wachttijd konden overbruggen. De winkel heet Soortvanwinkel en is de pop-up store waar Nienke het ook al over had. Hij zou eigenlijk al weg zijn, maar was een maandje langer gebleven. Joepie, leuk voor ons! Ze verkochten heel veel leuke en mooie spulletjes, waar we ons een tijdje aan vergaapten. We kochten niets en vonden het op een gegeven moment wel tijd voor het museum.

Inmiddels was de rij grotendeels opgelost en konden we snel naar binnen. We gingen eerst naar de expositie van Tjalf Sparnaay, die megarealistische schilderijen maakt. Hij schildert allerlei dagelijkse voorwerpen die hij enorm uitvergroot en die enorm echt lijken. Dubbel megarealistisch dus! Hij schildert vooral veel eten, maar ook onder meer Barbiepoppen, herfstbladeren en knikkers.

Daarna hebben we ook nog de expositie In Search of Meaning – Mensbeelden in globaal perspectief bekeken. Die gaat over de betekenis van de mensfiguur in globale context. Hoe kijken kunstenaars in verschillende werelddelen tegen het leven aan? Indrukwekkend en niet allemaal even optimistisch.

Na ruim twee uur in het museum was het tijd voor … eten! Wij rolden, net als bijna alle andere museumbezoekers en ook Nienke en Marsha voor ons, het tegenovergelegen Grand Café Public binnen. Na een heerlijke megalunch was het tijd om de rest van de stad te verkennen.

We zijn in het Zwolse Balletjeshuis geweest, waar we over de geschiedenis van de Zwolse Balletjes hebben geleerd. Dat zijn snoepjes die vroeger als zoetstof bij de koffie gebruikt werden. Je kon dan op het snoepje zuigen terwijl je een slok koffie nam. Daarna moest je het wel doorgeven aan de volgende persoon, want er was niet zo veel geld. Lekker! Daarna gingen we naar Blauwdruck, een conceptstore waar je kunst en kleding kunt kopen, kunt werken, koffie drinken, lunchen en zelfs avondeten. Ook weer een leuke winkel!

Vervolgens kwamen we in een straat met mooie lampenkapjes als straatverlichting. Daar bezochten we Het Hanze Huis, waar we een glaasje limonadesiroop kregen voor tijdens het winkelen. Het Hanze Huis selecteert in de Europese hanze- en hadelssteden fabrikanten die al meer dan 100 jaar produceren en verkoopt hun spullen. Ook hier weer vooral veel eten, maar ook pedaalemmers en zeep. Van ieder huis hebben ze een briefje met daarop de geschiedenis van dat huis, dat je meekrijgt als je iets koopt. We konden ons hier uren vermaken, met alle mooie verpakkingen en bijzondere producten. Maar we hadden nog meer te doen, zoals …

Biertjes

… een biertje drinken bij Bapas (= bier en tapas, haha). Hier zie je de Goede Buur en de Verre Vriend. En dat kleine glaasje bevat geen cappuccino, maar het gist van de Verre Vriend. Dat kon je zelf naar smaak toevoegen. Ik snap nog niet zo goed waarom, maar het is best leuk. En het biertje was ook lekker.

Oh ja, we zijn ook nog in de bijzondere boekhandel Waanders In de Broeren geweest. Deze boekhandel is in een oude kerk (De Broeren) gevestigd, mooie locatie voor een boekhandel!

 

Tot slot gingen we Mexicaans eten in La Cucaracha en daarna weer richting Utrecht.

Het was een erg leuke dag. Zwolle is leuk. Zelfs als het spikkelt. We gaan zeker nog een keer terug, maar dan wel een keer ‘s zomers, als het lekker weer is.

🙂

Advertisements

Reageer hier

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s