Aat en Janny zetten het op een lopen

Nadat Sleurbroeder Derk een rondje heeft gelopen, hebben ook Sleurouders Aat en Janny de benen genomen. Lees hier een mooi verslag van Sleurmoeder Janny:

PieterpadAl vele jaren lopen Aat en ik bijna elke zaterdag een georganiseerde wandeltocht en ook hebben we al aan diverse vierdaagsen meegedaan. Maar een LAW (Lange-Afstand-Wandelpad) hadden we nog nooit gelopen. Daar moest maar eens verandering in komen, vond Aat, en hij koos het Pieterpad. Eerst had ik nog zo mijn bedenkingen, maar nadat ik me er een beetje in had verdiept, leek het me toch wel leuk.

Vorig weekend hadden we een familieweekend in Woudenberg en omdat in de week daarna Hemelvaartsdag viel, besloten we die week te kiezen. We hoefden dan niet zoveel vrije dagen op te nemen en waren bovendien al een stukje op weg naar ons einddoel, of liever gezegd: het beginpunt van onze wandeling. Zo gezegd, zo gedaan. Zondagmiddag reden we vanaf Woudenberg naar Garnwerd, waar we een bed & breakfast geboekt hadden. Hier zouden we drie nachten overnachten en daarna zouden we telkens kijken hoe ver we kwamen. De eerste paar dagen konden we dus met een klein rugzakje lopen.

Maandagochtend liepen we eerst naar Winsum om de spieren wat op te warmen en lieten ons toen met de bus vervoeren naar Pieterburen, waar het officiële beginpunt is van het Pieterpad. Van hier liepen we terug naar ons tijdelijke verblijf; de eerste etappe zat erop. De volgende ochtend liepen we via Groningen naar Haren en konden we met de trein en bus weer terug naar Garnwerd.

Les één: je loopt veel meer kilometers dan de afstand van de etappes.

Het station van Haren bijvoorbeeld lag wel een half uur lopen vanaf het pad en ook de overnachtingsplaatsen lagen soms enkele kilometers verder.

Groningen

Woensdag reden we eerst met de auto naar Schoonloo, waar we hem een paar dagen zouden laten staan. Vanuit Schoonloo gingen we weer met het openbaar vervoer terug naar Haren. Nu kwam het erop aan: de grote rugzakken moesten om. Dat is nog een hele kunst! Je moet ervoor zorgen dat het gewicht op je heupen rust en niet op je rug. Een kwestie van goed afstellen, maar als je even gerust hebt en de rugzak afgedaan hebt, kun je weer opnieuw beginnen. En als je een jasje uittrekt, moet het ook weer anders. Het was in het begin echt wel wennen, want je beweegt wat minder makkelijk en je loopt ook wat langzamer door het gewicht. Maar op den duur kom je in een bepaald ritme en dan loopt het eigenlijk best wel lekker.

Janny met rugzak

We overnachtten in Zeegse in een hotel.

Les twee: als je weet hoe ver je ongeveer loopt per dag, kun je beter van tevoren je overnachtingen regelen, vooral in een week waarin een feestdag valt of in het hoogseizoen.

We hebben diverse b&b’s gebeld, maar moesten noodgedwongen drie keer in een hotel overnachten, omdat alles vol zat.

Vanuit Zeegse liepen we donderdag naar Anderen, een klein dorpje voorbij Rolde, waar we in een leuk familiehotel terechtkwamen. Vrijdag liepen we een eindje verder dan Schoonloo, waarna we weer met de bus terugkeerden om daar te overnachten. De grote rugzakken konden weer in de auto, die we zaterdag bij het hotel lieten staan. Daarna konden we tot Erm lopen, vanwaar we weer met de bus terugreden naar Schoonloo.

Les drie: het is veel makkelijker om alles met het openbaar vervoer te doen, dat scheelt je heel veel tijd in het heen en weer rijden.

Zaterdagnacht konden we bij familie in Beilen overnachten en zondag zijn we weer naar huis gereden met een korte tussenstop bij Rosanne.

Paard

We hebben volgens het boekje ongeveer 115 km van het Pieterpad gehad, maar volgens mijn Fitbit Flex heb ik in die zes dagen in totaal wel ruim 173 km gelopen, oftewel 211.780 stappen! Hierbij rekent hij natuurlijk alle stappen van de hele dag, dus ook die binnenshuis.

Conclusie: we vonden het hartstikke leuk om een begin te maken met het Pieterpad en willen het zeker afmaken. We weten nu waar we op moeten letten en kunnen ons de volgende keer nog beter voorbereiden.

3 thoughts on “Aat en Janny zetten het op een lopen

  1. Pingback: Janny’s hobbylog | De sleurzusters

Reageer hier

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s