Week 30: Rosanne gaat ondergronds

Dat de Domtoren veel betekent voor de stad Utrecht, mag bekend zijn. Deze toren staat er sinds 1382 en is met 112,32 meter de hoogste kerktoren van Nederland (en het hoogste gebouw van Utrecht). Maar het plein rondom de Dom heeft een nog langere geschiedenis; hier is ooit de stad Utrecht ontstaan.

Het begon met de Romeinen die een castellum bouwden om de grens van het Romeinse Rijk te verdedigen. Dit castellum heette Traiectum en lag op de plek van het huidige Domplein. Dat was in 47 na Christus, wat al best een aantal jaartjes geleden is. Jaren later kwamen de katholieken hier om een kerk te bouwen, kwamen de Vikingen om die te verwoesten, kwamen de katholieken weer terug en bouwden ze er een kathedraal met de Domtoren. Hieromheen ontstonden natuurlijk telkens nederzettingen die uiteindelijk uitgroeiden tot de stad Utrecht.

Waarom nu deze geschiedenisles? Omdat ik een rondleiding heb gehad in DOMUnder en dit daar allemaal geleerd heb. DOMUNder is een historische attractie waarbij je onder de grond van het Domplein gaat en allerlei opgravingen kunt bekijken. Een paar jaar geleden was het eerste deel al geopend, aan de rand van het Domplein. Daar kon je een deel van een oude Romeinse muur zien en kreeg je vervolgens een rondleiding over het Domplein.

De afgelopen jaren werd de attractie uitgebreid. Het Domplein heeft een hele tijd opengebroken gelegen voor opgravingen en om het mogelijk te maken onder de grond te gaan. Af en toe kwam ik erlangs en keek ik wat ze aan het doen waren, maar je zag niet veel meer dan een grote bouwput. Op 2 juni 2014 was dit allemaal klaar en is DOMUnder geopend. Al op 12 augustus kwam de 10.000ste bezoeker, het was dus direct aardig populair. En ik wilde er natuurlijk ook al vanaf het begin een keer naartoe.

Nu, ruim een jaar later, ben ik dus geweest. En zo te lezen heb ik aardig wat onthouden van wat ik daar geleerd heb. En gelukkig is er internet waar je heel veel informatie terug kunt lezen.

Praatjes van de gids

Praatjes van de gids

Het eerste deel had ik dus ooit al eens gezien, al is dat wel zo’n zeven jaar geleden, dus heel veel wist ik daar ook niet meer van. Je kon eerst even rondlopen en wat opgravingen bekijken die in vitrines opgeslagen waren. En een stuk Romeinse muur. Vervolgens vertelde de gids over de geschiedenis van het Domplein (dat gedeelte met die Romeinen, Vikingen en katholieken). Daarna bekeken we een film waarin een groot deel van deze geschiedenis nog eens verteld werd.

Toen dat gedeelte klaar was, liepen we het Domplein op. Daar was een opening in de grond gemaakt, waardoor we dus onder het Domplein terechtkwamen. Hier kregen we een enorme zaklamp met een sensor en een oortje. Met de zaklamp kon je zelf op ontdekkingstocht gaan en beschijnen wat jij wilde zien. Als je met de sensor op een plaatje richtte, kreeg je door het oortje een verhaal te horen dat bij dat onderdeel hoorde. De archeoloog die bij deze opgravingen betrokken is, vertelde dan bijvoorbeeld iets over een voorwerp dat daar gevonden was, of over de steenlagen waaraan je van alles kunt aflezen over de geschiedenis.

Ook hier onder de grond kregen we twee films te zien. In de eerste film werden nog eens alle belangrijke episodes uit de geschiedenis van het Domplein vertoond en in de tweede film was een impressie te zien van de tornado die in 1674 door de Domkerk raasde. Ja, dóór de Domkerk; in anderhalf uur tijd was het middenschip van de kerk verwoest. Dit gedeelte van de kerk was namelijk iets minder stevig dan de rest, omdat het geld op was. En precies hier kwam de tornado voorbij. De brokstukken zijn nog honderdvijftig jaar blijven liggen, voordat ze werden opgeruimd.

Tot op de dag van vandaag ontstaan er af en toe actiegroepen die willen dat het middenschip opnieuw opgebouwd wordt. Wat mij betreft blijft hier gewoon het Domplein, een mooie plek in de stad, waar je tenminste ook gewoon langs kunt fietsen en voor je nodige portie geschiedenis even onder de grond kunt verdwijnen.

Reageer hier

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s