Week 46: de Sleurzusters gloeien in Eindhoven

Glow Eindhoven is een jaarlijks terugkerend lichtfestival in… Eindhoven. Sleurzuster Rosanne wilde hier al naartoe sinds ze zo’n vijf jaar geleden van het bestaan af hoorde. Sleurzuster Nienke vond het ook wel een interessant gebeuren en wilde wel mee. Dus gingen we samen op pad.

Tijdens het festival kun je een week lang een route volgen met allerlei lichtkunstwerken- en installaties. Het meeste is gratis, op vijf specials na waarvoor je entree moet betalen. Eigenlijk is het veel te veel om op één dag te zie, want je hebt per dag maar een paar uur de tijd om de lichtwerken te bekijken – het moet immers donker zijn voor je het licht ziet!

We waren ‘s middags al naar Eindhoven gegaan, omdat we allebei de stad niet echt kenden. Het leek ons dus wel leuk om ook in het daglicht al iets van de stad te zien. Van vriendinnen hadden we gehoord dat er in het centrum best leuke winkelstraatjes zijn en ook Strijp-S (het voormalige bedrijventerrein van Philips) stond al een tijd op het bezoekwensenlijstje. Bij aankomst verzilverde Nienke bij de VVV haar specials-kaartje dat ze bij haar treinkaartje had gekregen en dronken we een koppie koffie in een leuk koffietentje direct naast het station.

Daarna besloten we het centrum te verkennen. Van die leuke straatjes was niet veel te merken; we zagen een paar grote winkelstraten met al de standaardwinkels als H&M, V&D en zelfs de Primark. Daarna kwamen we door wat troosteloze straatjes met dichte kroegen, die ‘s avonds vast supergezellig waren.

We wilden het al bijna opgeven, maar besloten nog een laatste poging te wagen. En ja hoor, daar kwamen we toch nog een paar gezellige straatjes met kleine winkeltjes en restaurantjes tegen. Niet dat we er iets kochten of aten, maar we waren inmiddels wel overtuigd dat er toch iets leuks te vinden was. Ook zagen we op een gegeven moment wat mooie gebouwen, dus waren we weer helemaal gelukkig.

Vervolgens gingen we naar Strijp-S, waar we lekker hoopten te kunnen eten. Het is eerste wat we tegenkwamen was een onderdeel van Glow dat al open was, ondanks dat het buiten nog niet donker was. Dit was meteen een van de mooiste lichtkunstwerken die we gezien hadden. Het leken een soort zeepbellen die op en neer bewogen. Kijk maar:

Blub_2

Daarna liepen we nog wat over het terrein rond, wat er ongeveer zo uitziet:

Toen bleek dat alle leuke winkeltjes op het terrein dicht waren en we ook voor het eten te vroeg waren, besloten we maar terug naar de stad te gaan om daar iets te eten. Dat ging goed, we hebben lekker gegeten, maar het duurde iets langer dan verwacht. Daardoor hadden we dus ook iets minder tijd om de hele route te lopen. Gelukkig waren we niet al te goed voorbereid en wisten we dus ook niet wat we per se wilden zien of wat we wel konden missen. Toch kregen we aan de hand van het foldertje en de app wel een klein beetje een idee van een aantal dingen die wel interessant leken.

We begonnen met een van de vijf betaalde onderdelen, een lichtshow die geprojecteerd werd aan de binnenkant van een enorme koepel die voor de gelegenheid op de Markt geplaatst was.

Vervolgens bekeken we een show die op een kerk geprojecteerd werd. Deze was in 3D, waar we zo’n mooi groen-rood brilletje voor kochten, en was erg indrukwekkend. Soms kwamen de stenen van de kerk op je af!

Daarna hebben we nog heel veel dingen gezien, sommige mooier dan andere. Hieronder een korte foto-impressie.

Zoals gezegd was de route best lang, waardoor we niet alles konden zien. Bovendien werden we opgehouden door een tergend langzaam schuifelende massa (en dit was op dinsdagavond, moet je nagaan hoe druk het in het weekend was!). Het was om 23.00 afgelopen én we moesten allebei nog een eind met de trein reizen. We kregen ook allebei last van onze voetjes, dus besloten we rond 22.30 toch maar terug naar de trein te gaan. We hebben in ieder geval veel mooie lichtjes gezien en het was natuurlijk supergezellig, zoals altijd als de Sleurzusters op pad gaan!

Heb je na het lezen van deze blog ook zin gekregen om naar Glow Eindhoven te gaan? Helaas, dan moet je nog een jaar wachten (en een andere reden om naar Eindhoven te gaan, kunnen we niet bedenken)! Maar gelukkig zijn er nog wel regelmatig andere leuke lichtjesevenementen waar je naartoe kunt gaan, zoals het Amsterdam Light Festival en China Light Zuidlaren.

Reageer hier

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s