Rosanne loopt voor het klimaat

Eind april was in Amsterdam de People’s Climate March en ik was daarbij. We verzamelden op het Museumplein en liepen vervolgens een rondje door de stad, om uiteindelijk weer terug te keren op het Museumplein.

Het doel: aandacht vragen voor het klimaat. Actie eisen op het gebied van klimaat door het aankomende kabinet. Een klimaatbeleid.

Volgens de organisatie waren er 8.000 mensen. Laten we hopen dat er in de nieuwe onderhandelingen ook aan gedacht wordt.

Waarom ik dit zo belangrijk vind, vraag je je wellicht af. Ik kan eigenlijk geen redenen bedenken waarom het NIET belangrijk zou zijn. Hier dan toch maar een paar redenen waarom ik het WEL belangrijk vind om iets te doen tegen klimaatverandering, opwarming van de aarde enzo je weet wel:

  • Het milieu is onze wereld. Wij leven erin, ervan en kunnen niet zonder. Is de lucht vervuild, dan ademen wij die vervuiling in. Is het water vervuild, dan krijgen wij dat water op allerlei manieren binnen. Is de grond vervuild, dan krijgen wij dat binnen via ons eten. Kappen we bomen omdat we overal palmolie in willen stoppen, dan verdwijnen de ‘longen van de aarde’.
  • Het milieu is de wereld van de toekomstige generaties. Hebben wij het recht om alles kapot te maken, de wereld onleefbaar te maken en vervolgens wel allemaal kinderen te baren die in die wereld moeten leven? Mensen met kinderen houden toch van hun kinderen? Die willen toch het beste voor hen en hún kinderen? Dan kun je hun wereld toch niet eerst afbreken om ze daar vervolgens in los te laten?
  • Alles hangt samen met het milieu en het klimaat. Enorme overstromingen in het ene gebied, enorme droogte in het andere gebied. En de mensen die daar wonen, kunnen daar niet meer overleven. Ze moeten op zoek naar andere plekken. (En terwijl wij hun leefgebied slopen, worden we boos als ze onze kant op komen om te overleven.)
  • Leefgebieden worden ook vakkundig door de mens gesloopt. Leefgebieden van mensen en van dieren. De mensen worden gedwongen te vertrekken óf zich aan te passen en in een ongezonde omgeving te blijven. Dieren sterven uit omdat ze geen goede plek meer hebben om te overleven.
  • …… en ga zo maar door en vul zelf maar in.

Weet jij iets te verzinnen waarvoor de manier waarop wij omgaan met het milieu GEEN probleem is (behalve wijzelf in het nu die in luxe en gemak willen leven en niet over ongemakkelijke dingen willen nadenken), dan hoor ik het graag.

Zo, dat begon een beetje een rant te worden, dus ik hou er maar mee op. Maar je ziet, ik ging voor een belangrijke reden naar Amsterdam.

O ja, en hoe was het dan? In het begin een beetje tam. We liepen tussen allerlei mensen die heeeeel soms een leusje riepen en ook af en toe een suf lied gingen zingen. Toen besloten we even aan de kant te gaan staan om te wachten op de sambaband. Daar kregen we veel meer het gevoel dat we aan het demonstreren waren en hadden we het idee dat we ergens aan meededen. Al werd het nooit heel erg spannend.

Op het Museumplein waren ook nog wat toespraken, maar daar heb ik niet zo goed naar geluisterd. Het was ook wat moeilijk te verstaan van een afstand. Daar zijn vast nog heel nuttige dingen gezegd 🙂

IMG_20170429_165241.jpg

2 thoughts on “Rosanne loopt voor het klimaat

    • Thanks! Nou ja, nou jij nog… als jarenlange vegetariër ben jij juist heel goed bezig! En onbewust ook met bijna nooit nieuwe kleren kopen 😉

      Like

Reageer hier

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s