Week 1: Nienke kraakt een noot

Week 1: Nienke schrijft een blog. Zo begon ik drie jaar geleden en zo zou ik deze blog eigenlijk weer kunnen beginnen, aangezien het al afgrijselijk lang geleden is dat ik een blog heb gepost. Ook het catchy twee Sleurzussies terug van weggeweest bleek een beetje een wassen neus. Zoals Rosanne al zei op haar eigen blog is ‘we doen gewoon af en toe iets‘ waarschijnlijk te vrijblijvend geweest, of in elk geval het ‘af en toe bloggen’. Dat geldt in ieder geval voor mij. Ik heb in 2016 en 2017 wel een hoop leuke en leerzame dingen gedaan, van een meer dan acceptabel Sleurzusterniveau mag ik wel zeggen, maar bloggen: ho maar.

OK! Nieuwe ronde nieuwe kansen! Week 1 dus. Week 1 was eigenlijk niet zo moeilijk, want die stond al in mijn agenda vóórdat Rosanne en ik besloten in 2018 opnieuw fanatiek te gaan Sleurzusteren: een bezoek aan het beroemde ballet De Notenkraker! Mijn moeder had van de kinders voor haar verjaardag kaartjes voor deze voorstelling in het Nieuwe Luxor gekregen en een paar van die kinders (Ruben, Annick en moi) hadden zichzelf ook getrakteerd op een kaartje. Een mooie bijkomstigheid was dat een bezoekje aan De Notenkraker al járen op mijn Sleurzusterlijstje stond, nog voordat dat lijstje bestond zelfs. Ik was namelijk nog nooit van mijn leven naar een klassiek ballet geweest.

Je snapt: de verwachtingen waren hoog gespannen. Misschien wel een beetje té hoog, de mijne tenminste. De reden dat ik erheen wilde, was omdat ik de muziek die ik ervan kende, van de hand van Tsjaikovski, zo mooi vind. Ik verwachtte te worden opgeslokt in een suikerzoete sprookjessfeer en na afloop zwevend de zaal te verlaten. O jee, waar gaat dit heen? zul je denken. Gaat ze ons nou serieus vertellen dat haar eerste Sleurzusteractie in tíjden uitgelopen is op een complete teleurstelling en dat ze huilend en gedesillusioneerd naar huis is gegaan?

Welnee! Ik ben misschien niet ‘zwevend’ naar huis gegaan, maar we hebben (als ik namens ons allen mag spreken) absoluut een hartstikke leuke avond gehad! We hebben vooraf met z’n vieren gegeten bij LantarenVenster, dat was alvast erg gezellig, en we hadden prachtige plaatsen vooraan op het eerste balkon. So far, so good. Ik begon me wel wat zorgen te maken toen ik de enorme hoeveel kinderen binnen zag komen met hun stoelverhogers, maar die waren wonderbaarlijk stil de eerste helft van de voorstelling. Ja, je hoorde af en toe wel: ‘Dat kan ik ook, mam!’ als een danser een onmogelijk pose aannam, of ‘Pap, ik vind het zo saai, je hebt de verkeerde voorstelling gekozen!’, maar dat laatste kon ik me erg goed voorstellen (dat eerste zeker niet). Het was een voorstelling van meer dan twee uur met een korte pauze ertussen en bovendien was het een avondvoorstelling. En heel eerlijk gezegd vond ik het soms ook best wel saai. We hadden vooraf nog wel een samenvatting gelezen van het verhaal (wat een erg goed idee was van Ruben), maar die was blijkbaar iets te beknopt, want ik had af en toe geen idee waar ik naar zat te kijken.

Maar ik zal ook jullie uithoudingsvermogen niet te lang op de proef stellen. Conclusie: Ik vond het vooral leuk om een keer meegemaakt te hebben en het was een leuk avondje uit, maar behalve dat de dansers het goed deden (voor zover ik er verstand van heb), was dit denk ik niet de beste uitvoering ooit. Het decor vond ik erg karig en de muziek ook niet geweldig. Er zat af en toe een valse toeter tussen en van mij mocht de muziek eigenlijk ook wel een stuk harder, zodat je meer in de sfeer komt. Maar misschien ben ik te veel gewend aan poppodia waar de decibellen door je trommelvliezen geperst worden. Zou ik nog een keer gaan? Wie weet. Misschien over vijftien jaar met een kind dat dan tegen mij kan zeggen: ‘Mam, ik vind het zo saai, je hebt de verkeerde voorstelling gekozen!’

notenkraker1

Reageer hier

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s