Week 7: Rosanne bezoekt de Studium Generale

Net als andere universiteiten in Nederland heeft de Universiteit Utrecht een afdeling Studium Generale. Deze afdeling organiseert lezingen, discussies en cursussen op het gebied van wetenschap, kunst en cultuur. Deze zijn niet alleen voor studenten en medewerkers van de universiteit, maar ook open en vrij toegankelijk voor alle andere belangstellenden.

Toen ik nog studeerde, wist ik volgens mij niet eens van het bestaan van de Studium Generale af, zo betrokken was ik bij alles wat met studeren te maken had. Maar inmiddels ken ik het al jaren en denk ik vaak: hé, dat is een interessant onderwerp, daar zou ik weleens naartoe kunnen gaan! Maar zoals dat gaat bij veel van de activiteiten die we nu als Sleurzuster uitvoeren, was dat tot nu toe nog niet gebeurd.

Toen ik mij een beetje ging voorbereiden op de eerste weken van mijn hernieuwde sleurzusterbestaan, om te zorgen dat ik dan in ieder geval iets te doen zou hebben, pakte ik er dan ook de agenda van de Studium Generale bij. En daar stond net een mooie reeks op het programma met de titel Groene Bedoelingen – Tussen doemdenken en optimisme.

Deze reeks gaat over verschillende onderwerpen die te maken hebben met duurzaamheid en wat je als burger kunt doen om bij te dragen aan een beter milieu. Uit de omschrijving: ‘In deze reeks onderzoeken we de groene keuzes en hun impact. Helpen alle kleine beetjes of zijn het slechts druppels op een gloeiende plaat?’ Dit sprak mij wel aan, want ik houd er wel van om een steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Van 6 februari t/m 27 maart staat er iedere dinsdagavond een ander onderwerp op het programma met een of meer sprekers. Ik bekeek het programma en zag wel een aantal interessante onderwerpen, zoals Consumeren/consuminderen; Afval bestaat niet; Over vlees, vega en verandering; De eco-elite en Filosofie van de duurzame keuze. Genoeg te doen dus de komende dinsdagen!

De eerste dinsdag kwam mij niet zo goed uit, maar de tweede, met het thema Afval bestaat niet, kon ik wel bijwonen. Mijn broertje, die in de afvalwereld werkt, ging er ook heen en nog twee andere vrienden waren ook aanwezig. Dolle boel dus! Wat ik ook leuk vond, is dat het in de zaal van het Academiegebouw was waar ik ruim tien jaar geleden mijn masterdiploma kreeg uitgereikt! Wat een mooie dag was dat.

diploma

wat een jonge blom was ik nog

zaal academiegebouw

nee, die man is niet onzichtbaar – deze foto maakte ik voor aanvang

Recycling-expert prof. Peter Rem van de TU Delft kwam ons vertellen over de zin en onzin van het scheiden van afval en de kansen die er liggen. Zijn belangrijkste boodschap was: de burger is aan zet. Maar hoe dan? Ik, en velen in de zaal met mij, dachten dat hij ons een paar mooie praktische tips zou geven over wat wij als burger kunnen doen. Dat viel wel een beetje tegen.

Hij legde eerst uitgebreid uit waar hij en zijn collega’s zich op de universiteit zich mee bezig houden. Dat was voornamelijk de CO2-uitstoot, omdat dat een van de grootste problemen van dit moment is. Op de lange termijn zal door de huidige CO2-uitstoot de zeespiegel 1,2 meter per eeuw stijgen. Als het ons lukt om de uitstoot te matigen, dan wordt dit 40 centimeter per eeuw. Hoe dan ook, de Nederlandse kustgebieden gaan overstromen! Dat was wel even schrikken, want dat is wel waar ik vandaan kom. Hij noemde geen jaartallen en ik kan zelf ook niet berekenen wanneer Flakkee onder water ligt, maar het zou toch jammer zijn als ik dat in mijn leven nog meemaak …

Verder toonde hij een hoop grafiekjes die ik niet allemaal begreep, maar waar het op neerkwam: we kunnen geen CO2 uit de atmosfeer verwijderen en daarom is de uitstoot beperken de enige oplossing. En aangezien naast energieverbruik de meeste CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door plastics en cement, richt prof. Rem zich sterk op de recycling van plastic.

Die recycling is niet makkelijk, omdat er zo’n 250 verschillende soorten plastic zijn, in alle kleuren van de regenboog en met verschillende dichtheden. Hij liet een paar manieren zien waarop dit gerecycled wordt, en het werd duidelijk dat het erg ingewikkeld is om de verschillende plastics te scheiden. Daarom gebeurt dat nu veel te weinig: van al het plastic dat je apart inlevert, wordt slechts een heel klein deel hergebruikt. Prof. Rem doet daarom met zijn vakgroep onderzoek naar nieuwe recyclemethoden.

Sowieso gaat het geld kosten om plastic beter te kunnen scheiden en iemand moet dat natuurlijk betalen. Het is dan ook een politieke kwestie en hij heeft daar niet veel vertrouwen in. Conclusie: de burger is aan zet!

Maar… welke zetten wij dan zouden kunnen doen, was voor veel mensen in het publiek na afloop nog steeds een groot vraagteken. Het belangrijkste was volgens de professor dat de fabrikanten verantwoordelijk zouden worden voor het gebruiken van herbruikbaar plastic. Wat wij daar als burger dan aan kunnen doen? Nou, bijvoorbeeld met een crowdfundingsactie samen met je buurtbewoners een eigen afvalrecyclingstationnetje beginnen en de verpakkingen terugsturen naar de producent. Als die zegt dat ie ze niet terug wil, kun je hem erop aanspreken dat hij betere spullen moet gebruiken. Of bepaalde producten boycotten. In de supermarkt zit alles in plastic verpakt, maar bij de groenteboer om de hoek kun je nog wel boodschappen doen zonder plastic.

Tja, die eerste optie vind ik eerlijk gezegd niet zo heel realistisch. En die tweede heeft pas impact als echt heel heel heel veel mensen dit doen, denk ik zelf. En hoe snel zou dat gebeuren?

Aan het einde van de avond was ik niet zo heel erg veel wijzer geworden. Behalve dan dat het er slecht uitziet voor de Nederlandse kust, wat volgens mij iedereen stiekem wel weet, maar ondertussen lekker blijft negeren. En dat het toch wel goed is om je plastic apart in te leveren, omdat er in ieder geval een klein beetje gerecycled wordt en wie weet in de toekomst dus steeds meer. Ik ben benieuwd naar de volgende lezingen!

One thought on “Week 7: Rosanne bezoekt de Studium Generale

Reageer hier

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s