Week 15: Rosanne proeft een soepie

Ken je Kromkommer? Dat is een heel leuke sociale onderneming die voedselverspilling op de kaart zet. Dat doen ze bijvoorbeeld door evenementen als het Bijna Waste Geweest Feest te organiseren, aandacht voor kromme groente te genereren in de media en de Tweede Kamer en door af en toe Pop-Op Shops te openen. En ook door soepies te maken van kromme groente.

Wat is dan kromme groente?

Zo noemt Kromkommer ‘alle groente die ons bord niet halen, maar dat eigenlijk wel zouden moeten doen’. En fruit ook trouwens. De twee redenen waarom deze groente en fruit ons bord niet halen: hun looks of overproductie.

In de supermarkt liggen alleen de ‘perfecte’ groenten die allemaal ongeveer dezelfde afmetingen en vormen hebben. En als je weet dat niet alle groente zo perfect groeit (een dubbele wortel hier, een hartjesaardappel daar), kun je wel raden dat er heel veel niet-perfecte groente, oftewel kromme groente, weggegooid wordt.

Overproductie kan verschillende oorzaken hebben en is wat moeilijker te voorspellen en tegen te gaan. Er is bijvoorbeeld een veel grotere oogst vanwege het mooie weer, of er is een boycot van een ander land waardoor ineens veel minder van een product verkocht wordt.

Wat de reden dan ook is, de missie van Kromkommer is dat er geen voedsel meer verspild wordt. En dat ze uiteindelijk zelf geen bestaansrecht meer hebben. Tot die tijd maken ze verschillende soepen van groente die anders weggegooid zou worden. Misschien heb je de soepjes weleens ergens gezien, er zijn inmiddels al aardig wat smaken:

kromkommer assortiment.png

Nu komen we dan eindelijk bij mijn actie van deze week, want: er is een nieuw soepie in ontwikkeling. En die soep moet natuurlijk geproefd worden voor hij op de markt gebracht kan worden.

Daar kwam ik in beeld, als meestersoepproever. Ik houd wel van een soepje op zijn tijd en zoals je wellicht gemerkt hebt, sta ik zeer achter de missie van Kromkommer. Daarom meldde ik me aan om mee te doen aan een van de twee proefsessies. Deze vond plaats in Utrecht en ik kon hier na mijn werk makkelijk even langs. Zo had ik gelijk een voorgerechtje.

Samen met een stuk of twaalf andere soepproevers kregen we drie verschillende bakjes met soep voorgeschoteld. We moesten over alle drie de soepen een uitgebreide vragenlijst invullen, waarbij we niet met onze medeproevers mochten overleggen. We moesten eerst kijken, daarna ruiken en tot slot pas proeven. We moesten o.a. aangeven wat we van de kleur, geur en natuurlijk ook de smaak vonden en al onze associaties met de soepjes opschrijven. O ja, er werd niet bij gezegd wat voor soort soep het was; een van de vragen was ook wat we dachten dat het was.

soep proeven.jpg

Ik vond het moeilijk te ontdekken welke smaken het waren en achteraf bleek dat de andere proevers het ook niet makkelijk vonden. De kruiden van de soepjes kwamen het sterkst naar voren: eentje smaakte naar gerookte paprika, een andere naar kerrie en weer een andere was voornamelijk erg pittig. Uiteindelijk bleken alle soepjes gemaakt te zijn met zoete aardappel en waren alleen de kruiden verschillend. Slechts een van de proevers had dit geraden.

Nu zou ik graag willen zeggen dat de soepjes goddelijk lekker waren en dat jullie deze direct moeten kopen zodra ze in de schappen liggen. Maar ik ben verwend en gewend aan zelfgemaakte soep. En aan deze soep zat een bepaald smaakje dat ik vaak terug proef in soep uit blik of pot of zak. Ik weet niet wat dat dan precies is, want in de Kromkommersoepjes zitten geen (of bijna geen?) conserveermiddelen. De soepjes waren niet vies hoor, dus je kunt ze met een gerust hart kopen. Maar ze halen het toch niet bij zelfgemaakte soep.

Als dank voor onze proefskills kregen we een linnen tasje mee gevuld met twee zakken soep en een ander antiverspillingsproduct, in mijn geval een kaars gemaakt van frituurvet uit restaurants, in een oud augurkenpotje, van RESCUED (waar ook de lampen bij Instock vandaan komen).

proefteam.png

Welke van deze drie smaken er uiteindelijk in de winkel gaat komen, weet ik natuurlijk nog niet. Er was nog een proefsessie en wellicht wordt er nog aan gesleuteld. Wat ik wel weet, is dat je met deze soep weer wat zoete aardappels van de biovergister kunt redden, dus dat lijkt me uiteindelijk toch genoeg reden om deze soep direct te kopen zodra deze in de schappen ligt!

Advertisements

Reageer hier

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s