Week 22: Rosanne ontsnapt

Ken je dat verhaal van Hugo de Groot, die in een boekenkist ontsnapt uit Slot Loevestein? Ik heb dat ook gedaan. Niet in een boekenkist en niet uit Slot Loevestein, maar ik ben wel ontsnapt!

Daarvoor had ik me eerst vrijwillig met vijf vrienden in een kamer laten opsluiten. We kregen een uur de tijd om te ontsnappen. Waarom? Dat is de formule van de Escape Room. Gebaseerd op computerspelletjes waarbij je moet ontsnappen uit een kamer, zijn er tegenwoordig steeds meer real life kamers waar je uit moet ontsnappen. Je wordt opgesloten en moet op zoek gaan naar allerlei aanwijzingen waarmee je de sleutel van de kamer vindt.

Wij gingen naar Sherlocked in Amsterdam. Deze Escape Room is in de kelders van de Beurs van Berlage, een prachtig gebouw dat is ontworpen door Berlage. Het verhaal gaat dat deze Escape Room de echte oude werkkamer is van de architect. Hij zou hooggeplaatst lid geweest zijn van de geheime Society of the Crossed Keys, waarvan sinds de dood van Berlage in 1934 niets meer is vernomen.

Van tevoren hadden we geen idee wat we moesten verwachten. Op internet is weinig informatie te vinden, alleen dat het heel leuk is om te doen. En dat was ook zo! We moesten allerlei dingen doen en het was best spannend, maar we vonden uiteindelijk gelukkig de sleutel waarmee we uit de kamer konden komen. We hadden zelfs nog ruim zeven minuten over.

Omdat we het gered hebben, zijn we toegelaten tot de Society of the Crossed Keys, waarmee we hebben moeten zweren niets te vertellen. Dus hier blijft het bij. Wil je meer weten, dan moet je zelf maar gaan, het is zeker de moeite waard!

We escaped!

We escaped!

Nu wil het toeval dat ik later in de week nóg een keer ontsnapt ben. Nou ja, niet echt ontsnapt, maar ik ben wel uit een gevangenis naar buiten gekomen. Een waar ik ook weer eerst vrijwillig naar binnen ben gegaan: Wolvenplein in Utrecht.

Wolvenplein was de tweede cellulaire gevangenis van Nederland en is in 1856 in gebruik genomen. De gedachtegang achter cellulaire gevangenissen was dat misdadigers door isolatie tot inkeer en ‘genezing’ zouden komen. De gevangenen mochten onderling geen contact hebben en kregen zelfs zwarte kappen over hun hoofd als ze voor hun dagelijkse halfuurtje naar de luchtkooi gingen, zodat ze geen oogcontact konden maken met andere gevangenen.

Uiteindelijk bleek dat de gevangenen helemaal niet ‘genazen’, maar dat veel van hen hier juist krankzinnig werden. In 1914 vond men dit niet meer acceptabel en kwamen er grotere vertrekken in de gevangenis, waar gezamenlijke arbeid uitgevoerd kon worden. De gevangenis (later Penitentiaire Inrichting genoemd) is nog in gebruik geweest tot 2014. Op de Wikipediapagina is nog veel meer interessante informatie over het gebouw te vinden (bijvoorbeeld dat in het begin de directeur op het gevangenisterrein moest wonen en het terrein niet mocht verlaten zonder toestemming van het bestuur).

Nu wordt het gebouw dus niet meer gebruikt als gevangenis, maar is het in gebruik voor tijdelijke bestemmingen. Binnenkort komen er een koffiezaak en een lunchroom in en ik heb gehoord dat er ook antikraakwoningen in komen. Afgelopen maand was een deel van de gevangenis geopend met een kunstroute. Daar ging ik dus even een kijkje nemen. Van tevoren dacht ik dat het vooral om het gebouw ging en dat er hier en daar een foto zou hangen (ik had me weer eens heel goed voorbereid), maar er bleek heel veel kunst te hangen.

De meeste schilderijen en installaties hadden iets te maken met de thema’s gevangen zitten en gek worden in kleine ruimtes. Er zaten echt mooie kunstwerken tussen en ik vond het sowieso heel gaaf om het gebouw van binnen te zien. Het is best raar om daar te lopen terwijl je weet dat daar een jaar geleden nog mensen gevangen zaten. Op de muren staan semifilosofische teksten en turfstreepjes, en sommige spiegels zijn kapot geslagen (die zijn niet van normaal glas gemaakt hoor!). Ik vind het een heel mooi gebouw, maar als je daar opgesloten zit, kan je dat waarschijnlijk niet zoveel schelen.

Wolvenplein

Gelukkig hoefde ik geen gebruik te maken van deze ladders om te ontsnappen, de deuren stonden gewoon open!

One thought on “Week 22: Rosanne ontsnapt

  1. Erg leuk Roos! Ik had een tijdje terug ook gezien dat je in Rotterdam uit de gevangenis aan de Noordsingel kunt ontsnappen (http://prisonescape.nl/), dus een beetje een combinatie van de twee dingen die jij hebt gedaan. Ik wil ook wel een keer zoiets doen! Ben gek op puzzels!

    Like

Reageer hier

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s